Obrázok článku: Veci v byte, ktoré si sami neupracete

Veci v byte, ktoré si sami neupracete

Napísal Admin, dňa

Každý týždeň si upratujete bývanie s presvedčením, že po celodennej námahe máte konečne čisto. Sklameme vás. Nie všetko, čo vyzerá čisto, také aj v skutočnosti je.

Vankúše a periny

Posteľná bielizeň by sa mala meniť každé dva týždne a určite aj sami vnímate, ako príjemne vonia spálňa, ak sa vymenia obliečky. No napríklad vankúše a periny už tak často nemôžeme meniť. Tu rozhodne pomôže, ak napríklad periny pravidelne raz za týždeň dáte na okno, na slnko a je jedno, či je mráz, alebo leto, pretože oboje zle pôsobí na roztoče a pozitívne na vaše zdravie. Bežné vysávanie však problém s čistotu perín a vankúšov nevyrieši. Doma sa prakticky vyčistiť nedajú, preto je vhodné ich vymeniť každé dva až tri roky.

Matrace

Viete, že matrac je z roka na rok ťažší? Môžu za to roztoče ach výlučky. Vysávanie nepomôže a rovnako ani vlhké čistenie zvonka. To môže vyčistiť fľaky spôsobené potom, ale ak sa chcete zbaviť nečistôt, je potrebné zveriť čistenie tepovacej firme. Tá dokáže skutočne do hĺbky prejsť všetky matrace a to by ste videli, koľko je v nich špiny! Prvá vytepovaná voda je doslova čierna. Preto je vhodné takto vyčistiť matrace raz ročne. Iba tak budete spať v čistom prostredí bez ohľadu na to ako často meníte plachty a obliečky.

Koberce

Nežartujeme. Bežné domáce vysávače nie sú určené na čistenie kobercov. Sú určené na vysávanie nečistôt z povrchu či už na pevnej podlahe alebo na koberci. No čo sa týka hĺbkového čistenia, tak ťahajú za kratší koniec. Vždy povysávajú len to, čo je na povrchu, ale počas celého týždňa chodenia sa do koberca natlačí mnoho prachu, ktorý už vysávanie nevyrieši. Tepovanie je však úplne iná dimenzia čistenia a koberec doslova preperie aj povysáva. Avšak neostane premočený a rovnako ho nepoškodzujete ako napríklad pri klasickom prášení. Ak chcete mať dom čistý, koberce určite tepujte raz ročne.

Sedačky

Veľký rodinný problém. Tak by sa dala nazvať sedačka, ktorú očistíte len povrchovo napríklad od chlpov po psovi alebo fľakov na povrchu.  Treba si uvedomiť, že aj tu vysávanie je účinné tak maximálne pár centimetrov do hĺbky. Pritom pri každom sadnutí sa sedačka poddá poriadne hlboko, čo spôsobí, že okolo seba rozvírite roztoče a prach, čo škodí obzvlášť alergikom. Tepovanie je spoľahlivá cesta, ako si udržať priestor čistý a pri každom sadaní nevdychovať nebezpečné častice. Pritom tepovanie neznamená, že nebude môcť sedačku používať. Obvykle ide o jednodňovú záležitosť. Ráno sa vytepuje a večer už môžete pozerať televíziu.

Pomôžeme aj vám! Kontaktujte nás.