Obrázok článku: Praktické tipy na čistenie matracov

Praktické tipy na čistenie matracov

Napísal Admin, dňa

Matrace patria k najvyužívanejším veciam v každej domácnosti. Pritom starostlivosti o ne venujeme len mizivé percento času. Výsledkom je, že hoci si meníte pyžamo a obliečky, v zdravom prostredí nespávate.

Aj o matrace sa treba starať

Matrace v posteli majú svoju životnosť vzhľadom na ich materiály a využívanie, ale pravda je taká, že potrebujú aj pravidelnú starostlivosť. Ak sa o matrace nebudete starať, môže sa to veľmi rýchlo prejaviť napríklad zhoršením kvality spánku. Môže vás ráno alebo počas noci škriabať hrdlo. Nebudíte sa oddýchnutí, ale naopak, unavení a môžete mať nádchu. To všetko môže spôsobovať práve nečistený matrac.

Základom je dôkladné vysávanie

Tak, ako často vysávate podlahu v spálni, by ste mali vysávať aj samotné matrace.

Vysávačom dokážete z matracov eliminovať povrchový prach, čiastočky kože, vlasov, prípadne omrvinky, ktoré sa môžu vyskytnúť na matraci, ak jedávate v posteli. Mala by to byť základná starostlivosť o matrac aspoň raz do týždňa.

Ochranou matracov sú aj takzvané obliečky alebo poťahy na matrace. Tie môžete prať priamo v práčke a zabraňujete tak presakovaniu potu do matracov. Je to významná pomoc k tomu, aby boli matrace zdravšie.

Matrac môžete aj dezinfikovať

Dnes sú na trhu aj prípravky, ktoré matrac vyčistia a odstránia povrchové škvrny od potu a eliminujú počet baktérií a plesní. No ide len o povrchové čistenie. Pritom málokto vie, že práve najnebezpečnejšie pre spánok a zdravie sú častice plesní, baktérie, koža a prach, ktoré prenikajú do hlbších vrstiev matracu, kde sa nimi živia roztoče. Do týchto vrstiev sa dokáže dostať len kvalitný tepovací stroj.

Matrac bude z roka na rok ťažší

Vedeli ste, že ak matrac netepujete, tak za dva roky približne 10% jeho váhy už budú tvoriť roztoče a ich výlučkyČisté alergény. Dokonca nečistôt je tak veľa, že v jednom jedinom matraci sa ich môže vyskytnúť až 2 milióny a  každý denne vylúči asi 20 výlučkov. Takže si len predstavte, do čoho si večer líhate. Nie, čisté obliečky to nespravia. Práve tu je jedinou možnosťou ako spávať zdravšie tepovanie. Pri tepovaní sa dokážete dostať do takej hĺbky, kde žijú roztoče a vďaka čisteniu ich doslova vyperiete. Vďaka tomu sa zbavíte  roztočov a ich výlučkov a to na dobu až niekoľkých mesiacov.

Dôležitá je aj chémia

Pri tepovaní matracov je potrebné dávať pozor ešte na jednu dôležitú vec a tou je čistota a kvalita samotnej čistiacej chémie. Pretože v spálni trávite denne osem hodín. Preto je nutné používať kvalitnú a šetrnú chémiu k životnému prostrediu a zdraviu. Netoxickú a pritom účinnú. Kvalitnou chémiou je napríklad nemecká kvalitná chémia Kärcher.

Pomôžeme aj vám! Kontaktujte nás.