Obrázok článku: Ako na čisté pohovky a kreslá?

Ako na čisté pohovky a kreslá?

Napísal Admin, dňa
v kategórii Tepovanie sedačiek

Čalúnené pohovky a kreslá sú stelesnením komfortu. Mäkké, pohodlné a často aj dizajnérsky hodnotné. Obľube sa však tešia nielen u nás ľudí, ale aj u prachových roztočov, fľakov a rôznych ďalších druhov znečistenia. Našťastie existuje viacero efektívnych spôsobov, ako sa o tieto druhy nábytku poctivo starať. Tak, aby nám nič nebránilo vychutnať si ich komfort.

Čo vás čaká pred tepovaním sedačiek a kresiel?

Ešte predtým, než prejdete k samotnému čisteniu a tepovaniu gaučov či kresiel sa uistite, že viete, z akého materiálu sú vyrobené. Či sú kompletne textilne čalúnené, alebo potiahnuté kožou či dokonca eko-kožou. Každý materiál si vyžaduje iný prístup. Použitím nesprávnej chémie či spôsobu čistenia môžete spôsobiť nezvratné škody.

V závislosti od materiálu kupujte aj čistiace prostriedky. Držte sa návodu na použitie uvedeného na ich obale, najmä odporúčaného množstva a spôsobu aplikácie.

Ešte jeden tip na úvod. Predtým, než prejdete k samotnému čisteniu, použite chemický prípravok na skrytom mieste sedačky. Odpozorujete si tak jeho vplyv na materiál. V najhoršom prípade poškodíte iba malé nenápadné miesto.

Domáce čistenie sedačky a kresiel

Rozdeľme si typy čistenia podľa povrchového materiálu:

Textilné čalúnenie

Sedačky a kreslá potiahnuté zvyčajne mikrovláknom, niekedy však aj bavlnou či mikroplyšom. Na ich čistenie rozhodne nepoužívajte kefy, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu povrchu. Úplne vám postačí biela handrička a mydlová voda, prípadne prací prášok. Počas čistenia povrch nedrhnite, ale používajte krúživý pohyb, pri ktorom na čalúnenie mierne tlačíte.

Pri tomto druhu povrchu s chémiou veľmi opatrne, pretože môže jednoducho znehodnotiť čalúnenie. Takéto sedačky a kreslá je tiež potrebné vysávať, nakoľko sa v nich hromadí prach.

Koža

Kvalitné kožené sedačky a kreslá nezbierajú prach pod povrchom. Ak sú navyše pravidelne impregnované, neznehodnotí ich ani vyliatie nápoja, či iná nečistota, ktorá by gauč pokrytý mikrovláknom hneď zničila. Koža, ako materiál, je veľmi vďačná na čistenie. Nemusíte ju vysávať a už určite na ňu nepoužívajte kefu. Opäť vám postačí navlhčená handrička a „jarová“ voda. V obchodoch však nájdete aj špeciálnu chémiu určenú na kožené povrchy.

Vráťme sa ale k impregnácii. Mali by ste ju absolvovať minimálne raz ročne. Používajte na to iba kvalitné prípravky, určené výhradne na tento účel, a nevynechajte žiadne miesto. Kožené sedačky taktiež odporúčame nezakrývať, ako to robia niektorí majitelia. Koža v takom prípade nemôže dýchať a skôr môže dôjsť k mechanickému poškodeniu.

Eko-koža

Táto syntetická náhrada kože možno vyzerá rovnako, ale určite na jej čistenie nepoužívajte rovnakú chémiu. Mohli by ste ju totiž zničiť. Aj v tomto prípade vám však na jej vyčistenie postačí jemná handrička z mikrovlákna, roztok vody a mydla, prípadne iného jemného čistiaceho prostriedku.

Neváhajte siahnuť po službách profesionálov

Domáce čistenie sedačky a kresiel je rutinou, ktorú by ste mali absolvovať pravidelne. Zotrieť prach, prípadne povysávať povrch, minimálne raz do týždňa. Avšak nevyhnete sa ani hĺbkovému čisteniu, respektíve tepovaniu. Týka sa to najmä čalúnených nábytkov z mikrovlákna.

Ak na to nemáte doma špeciálnu techniku a chemické prípravky, odporúčame prenechať túto činnosť profesionálom. Hĺbkové čistenie si totiž vyžaduje precíznu prácu, aby nedošlo k znehodnoteniu sedačky, kresla a bola zachovaná ich farebnosť či komfort.

Ak by ste radi túto činnosť delegovali na niekoho iného, neváhajte nás osloviť. Radi vám pomôžeme.

Pomôžeme aj vám! Kontaktujte nás.