Obrázok článku: Ako často upratovať, aby ste ostali zdraví?

Ako často upratovať, aby ste ostali zdraví?

Napísal Admin, dňa

Domov je priestorom, kde trávime najviac svojho životného času. A preto samotné prostredie domova ovplyvňuje naše zdravie viac ako prostredie životné. Udržiavať priestory čisté a zdravé tak znamená mať aj zdravé telo. No nie všetci vedia, ako jednotlivé súčasti domácnosti udržiavať, aby slúžili nášmu zdraviu a neškodili.

Od riadov k posteli

Pri špinavých riadoch je odpoveď ako často ich čistiť jednoznačná. Nečistotu na nich vidieť a nikto nechce jesť zo špinavého taniera. Lenže na ostatných súčastiach to nie je také očividné. Najmä ak ste napríklad sami zvolili taktiku, že ste si vybrali pri zariaďovaní domácnosti materiály, na ktorých, ako sa hovorí špinu nevidno. To, že ju nevidieť neznamená, že tam nie je. Mať okolo seba znečistenie však nie je ani príjemné, ani zdravé. Na rozdiel od kuchynských riadov sa tak treba najmä pri tkaninách riadiť nielen mierou viditeľného znečistenia, ale skôr časovým intervalom.

Matrace čistiť aj meniť

Osobitou kapitolou domácnosti je spálňa. Na domácej pôde spíme obvykle 99% života a preto je dôležité mať bielizeň a posteľ v správnej kondícii. To znamená, že ak meníte obliečky na perinách raz mesačne, nie je to pre vaše zdravie dobré. Meniť obliečky je potrebné raz týždenne, maximálne raz za 14 dní. Ďalšou kapitolou sú samotné matrace. Už po roku sa zvykne zvýšiť objem matracu o nečistoty a výlučky roztočovTie dostanete z matracov len hĺbkovým čistením v podobe tepovania, ktoré je potrebné absolvovať minimálne raz ročne. No a napriek tomu je vhodné približne po desiatich rokoch matrace vymeniť. Čo sa týka vankúšov a perín, je vhodné ich pravidelne pri prezliekaní bielizne vetrať. Ako na mraze, tak aj na slnku. Oboje totiž nepraje roztočom a zabíja ich.

Pozor na skrytú špinu

Utrieť pracovnú dosku v kuchyni raz denne nie je žiadny problém. Robí to väčšina z nás, ale čo tak kávovar alebo chladnička a ostatné spotrebiče, ktoré sú potrebné čistiť z vnútra? Tu už špinu nevidieť, a keď sa prihlási prvá pleseň je už neskoro. Mesačné upratovanie vrátane utretia prachu aj z vrchných častí skrine by malo byť samozrejme. Darmo totiž budete vysávať, ak máte na vrchoch skríň niekoľko centimetrov prachu. Vďaka tomu do ovzdušia neustálym prúdením vzduchu pribúdajú nové a nové kusy prachu.

Umývanie podláh

Aj tu možno povedať, že záleží od vizuálneho znečistenia len čiastočne. Ak máte napríklad domáceho miláčika alebo sa vyzúvate v predsieni, do bytu si nosíte mnoho baktérií a nečistôt, ktoré nevidieť. Umývanie dvakrát, minimálne raz do týždňa, by mala byť súčasť zdravého bývania. Aj umývanie dlažby však môžete nechať na profesionálov, ktorí sa o to postarajú rýchlo a bez vašich bolestí chrbtice.

Pomôžeme aj vám! Kontaktujte nás.