Obrázok článku: 6 dôvodov, prečo by ste pravidelne mali absolvovať hĺbkové tepovanie

6 dôvodov, prečo by ste pravidelne mali absolvovať hĺbkové tepovanie

Napísal Admin, dňa
v kategórii Tepovanie sedačiek

Klasický vysávač je perfektným spôsobom na pravidelné čistenie našich kobercov, matracov a podláh, o tom žiadna debata. A svoju úlohu aj poctivo plní. Je však potrebné uvedomiť si, že aj pri lepších modeloch ide stále o povrchové čistenie, ktoré do hĺbky vlákien neprenikne. Vtedy je už potrebná iná technika a technológia. Tu vstupuje na scénu hĺbkové tepovanie. Aby ste sa nečistote dostali až na koreň.

1. Dostane sa až na hĺbku vlákna

Už v úvode sme načrtli gro výhody hĺbkového tepovania. Ako už totiž názov napovedá, pri tomto procese čistíte do hĺbky, nielen povrchovo. Áno, klasický vysávač vám odstráni hrubú nečistotu, prachové nečistoty, chumáče z oblečenia, možno aj srsť po domácich miláčikoch. Avšak do hĺbky vlákna neprenikne. O to viac, ak máte napríklad koberce s hustými a dlhými „vlasmi“.

Vtedy už potrebujete špeciálny hĺbkový vysávač na tepovanie, alebo, ak chcete, tepovač, prípadne býva označovaný aj ako vysávač na mokré vysávanie. Aj keď ho v predajniach nájdete pod rôznymi názvami, stále ide o ten istý proces.

Takýto pomocník totiž počas vysávania najprv aplikuje vodou riedený čistiaci roztok, alebo chémiu na tepovanie a následne ju vysaje. Týmto procesom oddelí od vlákna nečistoty, s ktorými si tzv. „suchý“ vysávač neporadí. Viac o tom, s čím si vie poradiť, píšeme v ďalšom bode.

2. Odstráni aj zaschnuté tekutiny a usadenú špinu

Určite sa aj vám už stalo, že nedopatrením ste niečo (vy, alebo iný člen domácnosti) vyliali a nanešťastie rovno na koberec, alebo na matrac v posteli. Niekedy ani prvá pomoc s kefou a saponátom nezaberie a fľak sa, ako hovoríme, „zažerie“ do vlákna. Viete, že vtedy si už klasický vysávač neporadí.

Hĺbkové tepovanie ale áno. Nevadí, že tekutina, mastnota, blato, alebo iný druh nečistoty už penetroval vlásočnice koberca. Poctivé hĺbkové tepovanie si s tým poradí, aj keď od vzniku fľaku prešiel už nejaký ten piatok.

To isté sa týka aj „udupaných“ nečistôt, alebo hoci aj srsti, vlasov, omrviniek, či prachu. Voľným okom tieto častice totiž nevidieť, ale, verte nám, oni tam sú. Vysávač na tepovanie ich ale dokáže rýchlo a efektívne odstrániť.

3. Prospieva kvalite ovzdušia v interiéri a vášmu zdraviu

Pôsobením mechanického tlaku na koberce – jednoducho povedané, chodením – dochádza k uvoľňovaniu nečistôt z neho von do okolia. V praxi to znamená, že sa do vzduchu v miestnosti dostávajú prachové častice, ale aj rôzne iné usadeniny, ktoré voľným okom nevidíte. To isté sa deje vtedy, keď si ľahnete na matrac.

V obmedzených množstvách to je OK, keďže interiér bez prachu a iných drobných častíc neexistuje. Ak sa však ich množstvo v koberci či matraci naakumuluje, už je to problém. Dochádza totiž k markantnému znečisteniu vzduchu v miestnosti. Vzduchu, ktorý dýchate.

Hĺbkovým tepovaním dokážete tejto skutočnosti zabrániť. Tým, že nečistoty a prach sú odstránené priamo z vlákna, nemajú sa ako uvoľniť do okolia. K tomu je ale potrebný už hĺbkový vysávač, keďže ako sme už uviedli, ten klasický sa postará o povrchové nečistoty, ale „zažraná“ špina po ňom aj zvyčajne ostane.

4. Čistota vydrží dlhšie

Snáď netreba zdôrazňovať, že ak sa nejaká činnosť urobí dôsledne a efektívne, pozitívne následky pociťujeme dlhšie. Rovnako to platí aj pri hĺbkovom tepovaní kobercov či matracov.

Tým, že pri tomto procese sú zasiahnuté samotné vlásočnice, dochádza k čisteniu od, dá sa povedať, jadra. Nečistoty sú separované od vlákna a to tak ostáva čisté. Pôsobením chémie na tepovanie je navyše ešte aj nejakú dobu po čistení chránené.

Nie nadarmo ste si už zvykli na týždenné vysávanie. Ak totiž prejdete plochy iba po povrchu, za tých sedem dní sa na nich opäť nazbierajú nečistoty, navyše dochádza aj k „udupaniu“ tých starších. Hĺbkové tepovanie má však dlhšiu životnosť a koberce či matrace tak znesú viac.

5. Je to rozdiel, ktorý vidíte

Nesmieme zabudnúť ani na estetické hľadisko. Medzi hĺbkovým tepovaním a bežným vysávaním či kefovaním je totiž aj viditeľný rozdiel.

Očistením hĺbkových vláken od nečistôt sa im totiž prinavráti pôvodná farba. Suchým vysávačom odstránite iba povrchové častice, tie usadené ostávajú. A práve tie, ktoré už penetrovali vlákna, spôsobujú aj šedú a zašlú farbu matracov či kobercov.

Hĺbkovým vysávačom sa ich zbavíte raz-dva. Chémia na tepovanie sa totiž postará o ich separáciu od vlákna, pričom to ostane nepoškodené. Navyše získa takú farbu a svetlosť, akú malo pri kúpe.

6. Predĺžite tým svojim matracom a kobercom životnosť

Zanedbaním čistenia sa životnosť vašich matracov či kobercov výrazne znižuje. Častice a roztoče v nich totiž poškodzujú vlákna a švy, čím oslabujú spoje. Látka sa viac trhá, vznikajú diery.

Toto riziko hrozí predovšetkým vtedy, ak sú koberce či matrace čistené iba povrchovo. Ako sme už opakovane prízvukovali, problém často tkvie v „zažratej“ nečistote.

Hĺbkovým tepovaním túto špinu odstránite, čím zlepšíte aj celkovú kondíciu koberca či matraca. Vaša finančná investícia doň sa teda nestratí a nebudú potrebné ďalšie náklady. Za predpokladu, že hĺbkové čistenie nezanedbáte.

Najlepšie je zveriť túto činnosť profesionálom. Aj keď totiž máte správnu chémiu na tepovanie, dokonca aj hĺbkový vysávač, know-how je na nezaplatenie. Pri práci od odborníka platí každý z týchto šiestich uvedených dôvodov niekoľkonásobne. Raz darmo, prax je nenahraditeľná. 

Pomôžeme aj vám! Kontaktujte nás.