Obrázok článku: 5 tipov na krásne čisté okná

5 tipov na krásne čisté okná

Napísal Admin, dňa
v kategórii Umývanie okien

Je najvyšší čas na predvianočné umývanie okien. Tuhé mrazy ešte neudreli a aj keď je slnko o čosi zubatejšie, práve takéto počasie tejto činnosti praje. Zbytočne teda túto „milú“ povinnosť neodkladajte a doprajte si krásne čisté okná.

Dosiahnuť tento výsledok však nie je také jednoduché. Umývanie okien bez šmúh je otázkou nielen praxe, ale aj správneho prístupu. Dovoľte nám podeliť sa o 5 tipov, ako dosiahnuť priezračnú čistotu.

Predtým, než začnete umývať okná

Aj keď naše individuálne typy sa od seba líšia, majú istých spoločných menovateľov. Sú nimi tie správne základné pomôcky. Ak chcete dosiahnuť krásne čisté okná, vo vašom arzenáli by nemali chýbať:

  • handra z mikrovlákna – tento materiál má svoje prednosti, dokáže pohlcovať špinu a mastnoty, jednoducho sa žmýka a je naozaj praktický na použitie. Handra z mikrovlákna je jednoducho overenou klasikou.
  • gumená stierka – ak chcete umývanie okien bez šmúh, tento pomocník je nenahraditeľný. Po hlavnom odstránení nečistôt pomocou mikrovláknovej handričky dodáte oknám ten finálny punc práve stierkou.
  • teplá voda vo vedre – aj teplota vody, ktorou umývate okná, je dôležitá. Príliš studená si neporadí s mastnotami a zaschnutou špinou, horúca vám podráždi pokožku na rukách. Voda by mala byť skôr teplá, než vlažná, avšak tak, aby to bolo znesiteľné aj pre vás.

Samozrejme, pri umývaní okien vám nesmie chýbať tiež chuť do práce. Motivácia je jasná – priezračne čisté sklá, cez ktoré môžete obdivovať jesenné a zimné počasie z pokoja domova. Ak sa vám chuť do práce hľadá o čosi ťažšie, tak oceníte posledný tip. Ale pekne poporiadku.

1. Umývanie okien s octom

Klasika starých mám. Ocot je univerzálnym čistiacim prostriedkom do domácnosti, svoje využitie nájde aj pri umývaní okien. Vďačí za to svojmu zloženiu, keďže má odmasťovacie účinky a zanecháva povrchy lesklé a bez šmúh. Menšou prekážkou môže byť akurát zápach, nesmiete to teda pri mixovaní roztoku preháňať.

Ako na to?

Do piatich litrov teplej až horúcej vody prilejte zhruba 2 decilitre klasického kuchynského octu. Poriadne zamiešajte a môžete umývať. Niektorí ľudia ešte pridávajú aj chemický čistiaci prostriedok, ale už roztok octu a vody je dostatočne silnou kombináciou.

Handrou dôkladne pretrite sklá a môžete aj rámy, keďže mastnoty sú často aj na nich. Umývanie okien s octom je overenou metódou, ktorá si aj v dobe silnej chémie a čistiacej elektroniky drží konkurencieschopnosť.

2. Umývanie okien s novinami

Tento tip môže pre laika znieť trochu nepochopiteľne, ale tiež ide o „babskú“ radu, ktorá má svoje racio. V tomto prípade nahradíme handričku z mikrovlákna novinami, resp. ich nasadíme ešte po jej použití.

Logika za tým je tá, že papier za sebou nezanecháva drobné nitky. Okná tak dokážete s pomocou novín vyleštiť jednoduchšie a bez toho, aby ste si ešte pridávali robotu. Je však potrebné myslieť na dve veci. Tou prvou je, že pri umývaní okien novinami musíte o čosi viac tlačiť, aby ste dosiahli ten správny leštiaci efekt. Druhou je fakt, že mokré noviny môžu púšťať farbu, čiže si dajte pozor na sklá, rámy aj ruky.

Pre ešte lepšie a efektívnejšie umývanie okien bez šmúh môžete skombinovať túto metódu s prvým tipom.

3. Podomácky vyrobený odmasťovací mix

Ak chcete skúsiť trochu tej domácej alchýmie, je viacero ingrediencií, ktoré majú odmasťovací a leštiaci efekt. Znásobený vzájomnou kombináciou.

Jedným takýmto mixom je roztok vody, citrónovej šťavy (alebo kyseliny citrónovej), saponátu, resp. chemického čističa na okná a peroxidu. Pomery by mali byť nasledovné:

  • 5 litrov teplej vody,
  • 2 decilitre citrónovej šťavy,
  • saponát podľa príbalovej informácie,
  • 5-10 kvapiek peroxidu.

Najsilnejším agentom v tomto roztoku je kyselina citrónová, ak by ste teda nemali všetky ingrediencie, ju by ste nemali vynechať.

4. Umývanie okien čpavkom

Čpavok, teda vodný roztok amoniaku, je zložka, ktorú aj výrobcovia čistiacich prostriedkov na okná pridávajú do svojich produktov. Už to čosi vypovedá o jeho kvalitách. Opäť nejde o práve najvoňavejší spôsob, ale za to mimoriadne účinný.

Čpavok totiž na seba viaže tuk, mastnotu a nečistoty. Dokáže si poradiť aj so „zašlými“ oknami, ale aj so sklami zadymenými od cigariet.

Roztok si pripravte zmiešaním troch dielov vody s jedným dielom čpavku (amoniaku, dostať ho v obchode s chemickými prostriedkami na čistenie a podobne). Po pretrení okien týmto mixom ich ešte jemne prejdite handrou namočenou vo vode. Ak ostal po čistení charakteristický čpavkový zápach, nezúfajte, s vyschnutím okien sa odparí.

5. Spoľahnite sa na profesionálne umývanie okien

Raz darmo, prax je prax. Profesionálne upratovacie firmy majú rokmi osvedčené skúsenosti a know-how, ktoré úspešne konkuruje múdrostiam starých mám. Ak teda vaše okná zveríte overenej spoločnosti, s výsledkom budete nadmieru spokojní.

Profesionálni pracovníci totiž majú vo svojej výbave kvalitné prostriedky a pomôcky, ktoré navyše vedia správne používať a aplikovať. Vo finále tak ostávajú priezračne čisté okná, ktoré akoby tam ani neboli.

Nehovoriac o tom, že s profesionálnym umývaním okien ušetríte čas a, priznajme si, aj nervy. Ako sme teda spomínali ešte na začiatku, ak sa vám do tejto činnosti naozaj nechce, toto riešenie je pre vás ideálom.

Pomôžeme aj vám! Kontaktujte nás.